{ "title": "Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/sistit.jpg", "date": "19.01.2024 03:04:09", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Sistit, mesanenin (İdrar kesesinin) iltihaplanmasına sistit adı verilir. Bakterilerden dolayı sistit, bakteriyel bir enfeksiyondur ve bundan dolayı da idrar kesesinde idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. Sık sık idrara çıkma isteği, idrarı boşaltırken zorlanma, idrarın teker teker damla şeklinde gelmesi veya idrar yaparken şiddetli yanma gibi belirtiler sistit yüzünden meydana gelir. Çocuklardan yetişkinlere kadar birçok insanda oluşabilen sistit hastalığı maalesef ki ciddiye alınması gereken bir hastalık türüdür. Sistit hastalığı tedavi edilmediği taktirde böbreklerde enfeksiyon veya idrarda kanama gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Yukarıda da saydığımız belirtilerden herhangi biri görüldüğünde veya sistitten endişe duyulduğunda Uzman bir üroloji hekimine başvurmalısınız.

Sistit Oluşma Neden Olur?

Ne kadar yaygın bir inanış da olsa cinsel hayatı olmayan kişilerin sistit olamayacağı inancı yanlıştır. Cinsellik sebebiyle bakterilerin çok daha kolay idrar kesesine geçtiği doğrudur fakat cinsel hayatı olmayanlarda bakterilerin mesaneye (İdrar kesesine) geçmeyeceğine dair bir kanıt yoktur. Lakin daha cinsel farkındalığı olmayan çocuklarda bile sistit görülebilmesi bu yaygın inanışı çürütür niteliktedir.

Yaygın inanışları bir kenara bırakıp da bilimsel olarak konuşursak, sistite genellikle \"e. Coli\" olarak adlandırılan bir bakteri sebep olur. Bu bakteri normalde mide ile bağırsak arasında yer alır ve vücudumuz da idrar sayesinde bu ve buna benzer bakterilerden kurtulur. Bazı durumlarda ise e. Coli bakterisi mesane duvarına çarparak yapışır ve çok hızlı bir şekilde çoğalıp yayılmaya başlar.

İstisnai olarak da bakteriyel olmayan sebeplerden dolayı da sistit meydana gelebilir. Uzun süreli sonda kullanımı, sperm öldürücü jel kremlerin kullanımı, bazı ilaçlar veya ışın tedavisi de sistit oluşumuna kaynaklık edebilir. Bu çeşitli etmenlerden dolayı mesane vücut tepkisi olarak sistit meydana getirebilir. İnterstisyel sistis ve bazı diğer sistit çeşitlerinde sistit oluşma kaynağı araştırılmak koşuluyla genelde sistit için antibiyotik ilaç tedavisi kullanılır.

Kadınlarda idrar kanalı erkeklere oranla daha kısa olduğu için bakteriler mesaneye daha çabuk ulaşır. Bu yüzden de yaygın olarak sadece kadınlara özgü bir hastalık olduğu da düşünülür ki bu da yanlıştır. Kadınlar kadar olmasa da erkeklerde de sistit hastalığı kayda değer derece olmaktadır. Ayrıca tekrar belirtmeliyiz ki cinsel ilişki veya tuvalet temizliği sebebiyle sistit oluşma ihtimali artar fakat cinsel ilişkisi olmayan sistit hastalığına yakalanmaz diye bir kural yoktur.

Sistit Yaygın Belirtileri Nelerdir?

Sistitin belirtileri hem kadın hem erkek hem de çocuklar için genellikle aynıdır. Lakin çocuklarda ateşle beraber kusma veya iştah kaybı da görülebilir. Yetişkin insanlarda sistit belirtileri başka hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilir. Tedavilere olumlu yanıt verilmediği taktirde tekrardan doktora gitmenizi öneririz.
Sistiti Kontrol Altına Almak

Antibiyotik ilaçları kullanılmaya başlandıktan itibaren 48 saat içinde kuvvetle muhtemel sistitin belirtileri dinmeye başlar. Lakim sistit belirtileri dinse bile yani hasta kendine iyileştim dese dahi hekimin yazdığı reçeteye uygun olarak antibiyotik kullanımıma devam edilir. Hekime uyulmadığı taktirde tam anlamıyla geçmeyen enfeksiyon daha şiddetli belirtilerle hastalık tekrardan nüksedebilir. Genellikle hekimler de 1-2 hafta süren bir antibiyotik tedavisini uygun görürler.

Sistitin Kendi Kendine İyileşmesi

Çok nadir de olsa vücut direncimizin enfeksiyonu yenebildiği görülse de çoğu kişi için antibiyotiksiz iltihapla savaşma boşa zaman kaybıdır. İltihaplanmaya neden olan etmenler yapılmaya devam edildikçe doğal yollarla veya ilaçsız olarak sistitten kurtulmak mümkün değildir.
" } ] }