{ "title": "Sistit Kanama", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/sistit-kanama.jpg", "date": "20.01.2024 10:16:34", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sistit kanama; Sistit hastalığı ani idrar şikâyetleri ile başlayıp idrar torbasının iltihaplanması ile sonuçlanan bir hastalıktır. Sistit kanama her yaşta insanda görülebilen bir hastalık olmak ile daha çok genç erişkinlerde rastlanan bir hastalıktır. Sistit hastalığına yol açan mikrop, E. Coli isimli bir bakteridir. Bu bakteri dışkıda bol miktarda bulunan bir bakteri çeşididir. Genellikle de dışkı yaptıktan sonra makatı temizleme işlemi esnasında genital bölgeye doru silinme veya yıkanmadan kaynaklı bir bulaşma söz konusu olur. Ayrıca bir de virüslerden oluşan sistit hastalığı vardır ki, bu tip virüslü sistit kanama hastalığı genellikle çocuklarda daha sık görülen bir hastalıktır. Erişkinlerde görülme olasılığı daha düşüktür.

Sistit kanamaya neden olabilecek durumlar
Sistit kanamanın mesanede yarattığı değişiklikler
Sistit kanama belirtileri nelerdir?
Sistit kanamanın tıptaki adı hemorajik sistittir. Bu hastalık mesane içerisinde idrar torbasının bakteriye maruz kalarak mesane duvarında penetrasyon ile kan damarlarında kanama yapması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır.

Sistit kanama tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tanısının en kolay yolu hekime gidildiğinde idrar testi verilerek olur. İdrardaki kan seviyesinin belirlenmesi ile mesanedeki sistit kanama tanısı konur. Sistit kanama hastalığının tedavisinde iki farklı yöntem vardır. Birisi ilaçla tedavi diğeri ise cerrahi müdahaledir. Hastalık erken fark edilmiş ise bol sıvı tüketimi, hijyenik tuvalet alışkanlığı ve bayanlarda ilişkiden sonra idrar yapması gerekir. Bunun yanında iltihap kurutucu antibiyotiklerde içilerek tedavi edilebilir. Ayrıca ilerleyen vakıalarda ise cerrahi müdahale yapılarak mesane içerisindeki birken kan pıhtıları temizlenir ve kanayan bölgeler koterize edilir. Bunun dışında ek tedaviler dediğimizi iki yöntem daha vardır. Bunlar radyoterapi ve Hiperbarik oksijen tedavisidir.
" } ] }