{ "title": "Sistit Hastalığı", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/sistit-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 13:41:33", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "Sistit hastalığı; genel olarak mesanenin yani idrar torbasının iltihap kapması olayıdır. Bir enfeksiyon olduğundan dolayı buna idrar yolu enfeksiyonu denir. Sistit her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Bayanlarda sistit hastalığı genellikle 20-40 yaşları arasında daha sık görülür. Çocuklarda ise ateşlenme, iştah kaybı ve kusma ile kendini belli eder. Yetişkinlerde ise sık sık idrara çıkma isteği, idrara çıkıldığında yanma, idrarın damla damla gelmesi, idrar yaparken zorlanma gibi belirtisi olanların üroloji uzmanına muayene olması gerekir.

Bekarlarda Sistit Hastalığı

Halk arasında genel olarak cinsel hayatı olmayan kişilerin sistit hastalığına yakalanmayacağı düşünülür. Bu kesinlikle yanlış bir tanıdır. Cinsel hayatın olmaması enfeksiyon kapma riskini azaltabilir ama enfeksiyon kapmanın başka çeşit yolları da vardır. Çoğunlukla sistit hastalığı e-coli ismindeki mide ve bağırsakta yaşayan bir bakteri tarafından oluşur.

Sistit Hastalığı Neden Olur?
Enfeksiyona neden olan bakteriyi tanıyabilmek için idrar numunesi alınıp incelenmelidir. Hastanın idrarında alyuvar ve bakteri görülür ise hastalığa tanı konulur.

Sistit Hastalığını Kontrol Altına Almak

Antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra 48 saat içinde ağrılar diner. Enfeksiyon tam anlamı ile geçmeden ilaç tedavisi bırakılmamalıdır. Şayet bırakıldığı taktirde daha şiddetli tekrarlayabilir. Tabi ki ender olarak vücudun enfeksiyona karşı kendi gücü ile yenebildiği de görülebilir.

Sistit Hastalığından Korunmak için
" } ] }