{ "title": "Sistit Antibiyotik", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/sistik-antibiyotik.jpg", "date": "19.01.2024 03:13:30", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Sistit antibiyotik en genel tanımı ile, mesanenin başka bir deyişle idrar kesesinin iltihaplanmasında uygulanan bir tedavidir. Bakteriyel bir inflamasyon vardır ve bunun için idrar yolunda enfeksiyon oluşmuş denir. Sık sık idrara çıkış talebi, idrara çıkıldığında zorlanma, idrarın damla damla gelmesi ve idrar yaparken kuvvetli yanma benzeri semptomları bulunur. Sistit çocuklar da dahil olmak üzere olmak amacıyla anında her yaşta görülebilir ve ciddiye alınmalıdır. İyileştirme edilmediği halde böbreklerde enfeksiyona veya idrarda kanamaya sebep olabilir.

Teşhis ve Rehabilitasyonu

Hastalığın tanı sürecinde idrar analizi, üreoplazma, chlamydia ve candida kültürleri ve bununla beraber sistoskopi (İdrar yönteminin ışıklı kamera ile analiz edilmesi) yaptırılması istenir. İnterstisyel sistit rehabilitasyonu sabırlı olunması gereken, uzunca bir iyileştirme sürecini kapsar. Şu anki tedavileri sağlık sorunundan tamamı ile kurtulmayı güvence edemese de belirtilerin hafiflemesi ve hasta olanların deşarj olması yerine çeşitli seçenekler sunmaktadır. Sistit antibiyotik ağız yolundan edinilen ilaçlar, idrar kesesine ilaç verilmesi, botoks, ozon rehabilitasyonu veya lazer rehabilitasyonu benzeri yöntemler çeşitli testleri kapsayan bir muayenenin sonrasında hasta kişiye önerilmektedir. Hangi metot hastada semptomları en çok fazla hafifletiyorsa bu yönteme aynı ritimde devam etmek en iyisidir. Bu metot işe yaramaz duruma gelirse ek olarak çeşitli bir rehabilitasyona geçilebilir. İnterstisyel sistitte sağlık sorununun sebepleri civarı iyileştirme metotları de tartışmalıdır. Hastalara çeşitli farklı yöntemler, çeşitli ilaçlar tavsiye edilir. Bu sebeple bu hastalıkta uzaktan veya kulaktan dolma bilgilerle destek almaya çalışmak olası olmayacaktır.

Sistit antibiyotik ile ne türlü iyileştirme edilmelidir?

Bakteriyel bir hastalık olduğundan ötürü rehabilitasyonda antibiyotikler kullanılmalıdır. Kültür neticeleri çıkana civarı rehabilitasyona gram olumsuz basillere etkin ilaçlarla başlanmalıdır. İleri ki zamanlarda iyileştirme kültüre yönelik düzenlenmelidir. Sistit rehabilitasyonu genelde kısa müddetli antibiyotik veya idrar temizleyici ilaçlarla yapılmaktadır. Uyumlu sistit antibiyotik seçiminde kapsamlı spektrumlu antibiyotikler tercih edilebileceği benzeri idrar kültür ve antibiogram testi neticesine yönelik de uygulama yapılabilir. Penisilin alerjisi olmayan kişilerde penisilin, penisilin alerjisi olanlarda sefalosporin çeşidi ilaçlar sistitte önce iyileştirme alternatifi olarak görülür.

Sistit amaçlı riziko etmenleri

Genç kadınlarda sistite yatkınlık kalıtsal olabilmektedir. Ailesinde sık sık tekrarlayan rekürren sistit geçiren kadınların da sistit olma ve tekrarlayan sistitlere yakalanma ihtimali ek olarak yüksektir. Sistit antibiyotik tedavisi uygulanmadığında kadınlar sistit atakları yaşamaya başlarlar. Doğum denetim yolu olarak kullanılan sperm öldürücü sıvılar kapsayan prezervatifler veya diyafram sistit olma olasılığını arttırır. Spiral varlığı da sistit olma olasılığını arttırabilir.

Sistitten korunmak amaçlı genel tedbirler

Enfeksiyöz sistit amaçlı önleyici yöntemler
" } ] }