{ "title": "Sistit Ameliyatı", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/sistit-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 03:54:04", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "
Sistit ameliyatı; sistit idrar kesesinin yani mesanenin iltihaplanması durumudur. İdrar yollarında yaşanan rahatsızlıklarında en sık görülen hastalıklardan birisi sistiktik. Genellikle hastalığın erken dönemlerinde alınacak antibiyotik tedavisi ile çok rahat bir şekilde düzelebilmektedir. Eğer zamanında müdahale edilip önlem alınmazsa bu idrar kesesinde başlayan iltihaplanmalar böbreklere ve mesaneye kalıcı zararlar verebilmektedir. Gerekli önlemler ve gerekli tedavi için önlem alınmazsa, geç bir sürede bir üroloji uzmanına görünülürse sistit kronikleşmiş olabilir. Bu durumda hastalığın adı kronik sistit adını almaktadır. Sürekli olarak tekrarlayan sistit eğer ki 3 aydan fazla süreyle devam ederse bu durumda sistit kronikleşmiş olmaktadır. Yaşam kalitesini olumsuz durumda etkileyen bu hastalık, ilerleyen zamanlarda idrar kesesi veya idrar torbasının alınması gibi durumlar da yaşatabilmektedir.

Sistit hastalığı neden olur?

Üreme bölgesinde yaşayan bakteriler, idrar yolu ile dışarı atılmaktadır. Ancak bu bakterilerin sayısı çok fazla ise ve idrar yolu ile atılan sayının az ve içte kalan sayının fazla olması durumunda sistit yani mesanede ihtihaplanmalar meydana gelmektedir. Bu iltihaplanmalara önlem alınmazsa bu durumda bu iltihap böbreklere kadar gidip burada da ciddi zararlar verebilmektedir. Sistit rahatsızlığının bulaşıcı olduğunu, cinsel birleşmeler sonucu başka birine geçebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca genital bölge temizliğinin iyi yapılmaması durumu ve idrarın sürekli olarak ve her seferinde uzun süre tutulmasıda bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Unutulmamalıdır ki uzun süre ve sık sık tutulan idrar mesane ve böbrek taşlarını da oluşturmaktadır. Kadınların sistite yakalanma oranı erkeklerin yakalanma oranından çok daha fazladır. Kadınların yüzde yirmi, yüzde yirmi beşi yaşamları boyunca bir kere bile olsa bu rahatsızlığa yakalanmaktadır.

Sistit hastalığı belirtileri nelerdir?
Sistitten korunma yolları nelerdir neler yapılabilir?
" } ] }