{ "title": "N30 Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/n30-sistit.jpg", "date": "20.01.2024 16:46:16", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "
N30 Sistit; N30 terimi uluslararası ICD'nin hazırlamış olduğu hastalık sınıflandırma kodudur. Yani ICD'nin açılımı hastalık ve sağlık sorunlarında uygulanan uluslararası kodlar demektir. N30 kodu da sistit hastalığı için belirlenmiş bir özel koddur. Gelelim sistit hastalığına, bu hastalık genellikle kadınlarda mesane bölgesinde görülen bir rahatsızlıktır. N30 sistit, kadınlarda ani idrar torbası rahatsızlıkları yani mesane iltihabıdır. Sistit hastalığı her yaştan kadın ve kızlarda ortaya çıkabilen bir hastalık olmakla beraber, genç erişkin kişilerde daha sık görülen bir mesane iltihabı hastalığıdır. N30 sistit hastalığı çoğunlukla E. Coli bakterisi tarafından oluşarak gerçekleşir. E. Coli bakterisi insan dışkısında bol miktarda bulunan bir bakteri çeşididir.

N30 Sistit ne gibi belirtiler olur?
N30 Sistit tanısı hastalığın tanısı nasıl konulur?

Laboratuvar yöntemleri ve fizik muayene ile konulmaktadır. Çoğunlukla N30 sistit hastalığında radyolojik görüntüleme yöntemleri tanı için kullanılmamaktadır. Fakat başka olası diğer hastalıkların olma olasılığını ortadan kaldırmak amacı ile hastalara uygulanır. Özellikle hastalardaki kanamalı durumlarda başka aktif hastalık var ise tedavisi yapıldıktan sonra, sistoskopi yani ışıklı alet yardımı ile mesanenin içi direk çıplak gözle görüntülenerek de tanı kesinleştirilir. Ayrıca hastalığın tam tanısında kullanılan diğer yöntemler ise idrar kültürü ve idrar tahlilidir. Tam idrar tahlilinde hastadaki iltihap ve kan hücreleri görülür. İdrar kültüründe ise E. Coli bakterisi üretilmektedir. Bu sayede mikrobu öldüren en güçlü antibiyotik ilaçlar belirlenebilmektedir. Sistit hastalığının tam olarak tanımlanabilmesi için idrar ve kan tahlili, ultrasonografi ve röntgen filmleri yeterlidir.

N30 Sistit tedavisi nasıl yapılır?

N30 Sistit tedavisi tanı esnasında idrar kültürü ile belirlenen antibiyotik ilaçlarla sağlanmaktadır. Sistit hastasında uygulanacak tedavi tanının yapılması ile belirginleştirilir ve uygulanır. Çeşitli antibiyotik ilaçlar ve idrar yollarını yıkayarak temizleyen antiseptikler kullanılır. Kullanılacak ilaçların ne kadar dozda ve ne kadar aralıkta uygulanacağı bir ürolog tarafından düzenlenir. Özellikle bayanlarda görülen N30 sistit hastalığı her zaman tekrar edebilme özelliğine sahiptir.

N30 Sistit hastalığının tekrar görülme durumları
Bu tür Tekrarlayan sistit şikâyetleri ve atakları olan hastalarda ürolojik muayene mutlaka yapılmalıdır. Böylelikle tekrar yenilemesine ve oluşmasına yol açan ve altta yatan bir hastalık var mı ona bakılması sağlanabilir. Sistit'de ilaç dışında olan tedavisi için, özellikle de tekrarlayan N30 sistit ataklarında, mesane içerisinde yüzeyine tutunan“lökoplaki” adı verilen odaklar bulunur.

Gereken hijyen ve bakım ile mesane içerisinden bakterileri uzak tutabilirsiniz. Mesane ile ilgili bir şikâyetiniz olduğunda öncelikle doktora gitmeniz gerekir. Kendi kendinize teşhis ve tedavi bu hastalıkta çok tehlikelidir. Ayrıca bitkisel tedavileri de kullanmadan önce tıpkı ilaçlar gibi doktora başvurmanız ve tavsiye edildiği sürece kullanmanızda fayda vardır. Aksi takdirde bitkilerinde birçok yan etkisi sizleri olumsuz etkileyebilir.
" } ] }