{ "title": "Kronik Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/kronik-sistit.jpg", "date": "20.01.2024 15:50:10", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Kronik Sistit, halk dilinde uzun süreli ağır mesane iltihabı olarak bilinen sistit hastalığı, kişide sürekli idrar hissi, kasık ağrısı ve idrarda yanma olarak belirginlik gösterebilir. En çok genç ve orta yaşlardaki bayanlarda görülen bu rahatsızlık genellikle bir bakteri tarafından meydana gelmektedir. Genellikle bir mikrop nedeniyle oluşan bu hastalıkta ya yanlış doktora başvurma ya da tedaviyi kişinin kendisinin yapması sonucu kronik sistit ortaya çıkabilir. Bu hastalığın kronikleşmesi demek kişinin ömür boyu bu ataklara maruz kalacağı anlamına gelmektedir. Bu hastalığı dikkate almayan hastalar sadece kendilerinin belirlediği bir ilacı kullanarak hastalığın ilerlemesine sebep olabilir. Bu sorunun arkasında büyük problemler de bulunabilir. Örneğin, idrar kesesi kanseri de kronik sistit ile aynı belirtileri gösterir ve tedavi için kişi aylarca yanlı ilacı kullanır. Maalesef bu gibi durumlarda hasta ömür boyu bu problemi çekmek zorunda kalabilir. Bu nedenle bu hastalıkta erken tanı ve hemen uygulanacak bir tedavi ile hastalıktan kurtulma olasılığı çok yüksektir.

Kronik sistit hastalığı neden olur?

Kronik sistit hastalığının belirtileri nelerdir?

Kronik sistit hastalığında yüksek risk oluşturanlar

Kronik sistit 18-40 yaş arasında ve cinsel yaşamın aktif olduğu kişilerde yaygın olarak görülür. Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen bu hastalık, 40 yaşından büyük kadınlarda az seviyede risk oluşturmaktadır.

Kronik sistit hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

İlk olarak üroloji uzmanı tarafından kronik sistit hastalığının neden oluştuğu tespit edilmelidir. İltihaplanmalar, bakteriler veya hastalığın genetiği araştırılarak nedenler tespit edilir. Ayrıca hastanın günlü idrara çıkma günlüğü de takip edilir. Ayrıca tanı için mesane endoskopisi, ürodinamik testler, laparoskopik incelemelerde yapılabilir. Böylece hastaya uygun cerrahi ve ilaç tedaviler uygulanır.

Sinirlerin kasların arasında sıkışmasıyla gelişen ağrılarda 'Laparoskopik nöral navigasyon' prosedürü uygulanarak 'Da Vinci robotik nöral navigasyon' tedavisi uygulanır. Bu işlem ile sinirlerin çevresindeki baskılar kaldırılarak iyileşme sağlanır. Sinirlerin çok ince ve hata yapılacak en yakın nokta olduğunu düşünürsek kronik sistit hastalığında açık cerrahi ameliyatlar yapılması çok zordur. Bu nedenle teknolojinin gelişiminden faydalanılarak 'Da Vinci robotik nöral navigasyon' yöntemini kullanmak daha faydalı olacaktır. Tedavi sonrası hasta 2-3 gün içinde iyileşir ve 1 hafta içinde sosyal yaşamına devam edebilir.

Kronik sistit hastalığından korunmak için alınması gereken önlemler nelerdir?
" } ] }