{ "title": "İnterstisyel Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/interstisyel-sistit.jpg", "date": "19.01.2024 06:43:03", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
İnterstisyel Sistit Nedir, Özellikle genç ve cinsel yönden aktif olan bayanlarda sıkça görülebilen, kadınların %25 civarında görülebilen sık sık idrara çıkma ve leğen kemiklerinin boşluğu içerisinde sürekli ağrı ve rahatsızlık hissi ile seyreden bir hastalıktır. Diğer bir adı ağrılı mesane sendromudur. İnterstisyel Sistit hastalığı bazı bayanlarda sadece sıklıkla idrara çıkma şeklinde görülebileceği gibi, bazı bayanlarda ise çok uzun yıllar sürebilir ve daha da ağır seyredebilir. İnterstisyel sistit'in ağır seyrettiği bayanlarda, günlük işlerin aksaması veya iş hayatlarında güçten düşme gibi durumlar görülebilir.

Hastalık bazı kişilerde yavaş bir şekilde ilerleyebilir ve hayat içerisinde ataklar şeklinde görülebilir. Hastalığa sahip olan kadınların yarısı interstisyel sistit yüzünden gün içinde çalışamıyor ve yaklaşık %20si de işlerini bırakmak zorunda kalabiliyor.

İnterstisyel Sistit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
İnterstisyel Sistit'İn Neden Olur?

İnterstisyel Sistit hastalığının nedeni günümüzde tam olarak bilinmemektir. Ancak bazı uzmanlar bu hastalığın bazı alerjilere dayalı olduğunu savunmaktadırlar. İnterstisyel Sistit hastalığının bir başka nedeni olarak ise idrar kesesinin iç zarında bulunan fakat gözle görülemeyen boşlukların oluşması sonucu idrar kesesi içerisine idrar sızdırılarak sinirlerin uyarılması düşünülmektedir.

İnterstisyel Sistit Teşhisi Nasıl Koyulur?
Yöntemleri ile İnterstisyel Sistit teşhisi koyulmasını sağlar.

İnterstisyel Sistit Teşhisinde Endoskopi'nin Yeri Nedir?

İnterstisyel Sistit teşhisinde endoskopi yani bir diğer ismi ile sistoskopi yöntemi önemli bir yere sahiptir. Bölgesel veya genel yapılan anestezi ile, kamera aracılığıyla idrar kesesinin içi görülebilmektedir. Aynı zamanda bu yöntem ile idrar kesesinin gerçek hacmi anestezi ile görülebilmektedir. Eğer idrar kesesi olması gerekenden az bir kapasiteye sahip ise teşhis koyulabilir. Sistoskopi yöntemi ile hastaların normal seviyede olmayan idrar kesesinin kapasitesi arttırılarak, hastaların %80 civarında rahatlama sağlanmaktadır.

İnterstisyel Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

İnterstisyel Sistit tedavisinde bilinenin aksine ağrı kesiciler fayda sağlamamaktadır. Yurtdışından getirtilen bazı ilaçlar kullanılarak idrar kesesinin iç zarı tamir edilmeye çalışılır. İdrar kesesinin içerisine ilaç uygulamaları ve botox işlemleri yapılabilir. Ayrıca bağırsak kullanılarak mesane kapasitesinin büyümesini sağlayan ameliyatlar uygulanabilir.
" } ] }