{ "title": "Hemorajik Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/hemorajik-sistit.jpg", "date": "20.01.2024 18:56:36", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Hemorajik sistit, Sistit hastalığı mesanede oluşan bir rahatsızlıktır. Hemorajik sistit; ise mesane de oluşan sistit kanamasıdır. Çoğunlukla kız çocuklarında, bayanlarda ve genç erişkinlerde görülen Hemorajik sistit hastalığı genellikle tuvalet hijyen eksikliğinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bunun dışında bu hastalığın oluşma şekilleri arasında E. Coli bakterisi çok aktiftir. Bu bakteri dışkı içerisinde her daim olan bir bakteridir. Ayrıca virüs yolu ile bulaşan Hemorajik sistit de vardır. Bunlar genellikle çocuklarda görülen bir durumdur. Yetişkinlerde virüs Hemorajik sistik çok nadir görülen bir hastalıktır. Erkelerden ziyade daha çok bayanlarda Hemorajik sistit görülür.

Hemorajik sistitin neden olur?
Hemorajik sistit hastalığı mesane içerisine idrar yolu ile giren E. Coli bakterisinden kaynaklanan bir iltihaplı kanamadır. Mesaneye yerleşen bakteri mesane duvarında ve idrar kesesi yüzeyinde irinli iltihabi bir vakıa oluşturduğundan hasta idrar yapma esnasında hissettiği ağrılarla birlikte idrarını koyu kırmızı şekilde yapar. Bu durum neticesinde idrar kesesinin etrafındaki iltihaplanma kanma yaparak Hemorajik sistidi meydana getirir.

Hemorajik sistit de mesanede görülen belirtileri nelerdir?
Hemorajik sistit hastalığının tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın belirtilerinin başlaması ile en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek verilecek idrar testinde bu hastalığın tanısı rahatlıkla konulabilir. Ayrıca mesanedeki iltihaplanmanın boyutunun ve derecesinin anlaşılabilmesi için mutlaka film veya röntgende çekilmelidir. Yapılan laboratuvar testleri ile doktorunuz ilaç veya günlük idrar yaparken alınacak besinler şeklinde erken teşhiste tedavi önerebilir. Fakat fark edilemeyip ilerleyen bir Hemorajik sistitte cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalede mesanede oluşan kan pıhtılaşmasını temizleyerek yeniden kanama yapacak yerlere müdahale edilir. Böylelikle hastalığın iyileşme süreci hızlandırılır. Ayrıca radyo terapide Hemorajik sistit de sık kullanılan bir yöntemdir.

Hemorajik sistit de önemli olan her gün belirli miktarlarda en az iki buçuk litre su tüketiminin mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca günlük hijyen temizliğini de yapmayı öğrenmek ve uygulamak hastalığın hem oluşmasına hem de iyileşmesine yardımcı olur.
" } ] }