{ "title": "Hamilelikte Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/hamilelikte-sistit.jpg", "date": "19.01.2024 22:07:26", "author": "Firdevs Yılmaz", "article": [ { "article": "Hamilelikte Sistit, sistit genel olarak idrar kesesinin iltihaplanmasıdır. İdrar yolları ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıktır. Sistit basit bir enfeksiyon olarak görünse de tedavi edilmez ise böbrekleri de etkileyerek ciddi sonuçlar doğurur. Hamilelikte sistit çok sık olarak ve genellikle 6. İle 24. Haftalar arasında görülür. İdrar yolu enfeksiyonu (Sistit) hamilelik süresince en az bir kez yaşanmakta.

Hamilellikte Sistit Neden Olur?

Büyüyen rahim idrar yollarına baskı yaparak mesanenin (İdrar kesesi) tam boşaltılmasını engeller. Ayrıca artan gebelik hormonları idrar yollarının ve üreterlerin yapısını değiştirerek mesanede bulunan idrarın geri kaçmasına neden olur.

Hamilelikte Sistit (İdrar yolu enfeksiyonu) Belirtileri Nelerdir?
Hamileleikte Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte sistit tedavi edilmez ise böbrek enfeksiyonuna neden olur, düşük ve erken doğum tehlikesi görülür. Tedavisi 5-7 gün süren bebeğe zarar vermeyecek antibiyotikler ile yapılır. Tedavi sürecinde 3 gün sonra düzelme olmaz ise doktorunuza durumu anlatmalısınız. Yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Hamilelikte Sistit tanısı, basit idrar tahlili ile enfeksiyonun varlığı ve idrar kültürü ile enfeksiyona neden olan mikrop cinsi saptanır.

Hamilelikte Sistit Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Hamilelikte Sistiti (İdrar yolu enfeksiyonu) tamamen engellemek mümkün olmasa da enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.
" } ] }