{ "title": "Geçmeyen Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/gecmeyen-sistit.jpg", "date": "19.01.2024 11:21:57", "author": "necmettin kılıç", "article": [ { "article": "
Geçmeyen sistit, Sistit; mesanenin (İdrar kesesi) iltihaplanmasıdır. Kadınlar yaratılış olarak erkeklerden faklı oldukları için sistit hastalığı kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Sistitler genellikle 18-45 yaş arasındaki bayanlar da daha sık görülür. Kadınların %20'sinde hayatlarının bir döneminde en az bir kez sistit geçirmektedir. Bayanlarda sistitin daha sık görülmesinin sebebi üretranın daha kısa olmasıdır. Normalde bu bakteriler kalın bağırsakta çokça bulunurlar. Bazı risk faktörlerinin varlığında bu bakteriler mesaneye girerek sistite sebep olurlar.

Sistitin Neden Olur?
Sistite neden olan etmenler
Geçmeyen Sistit teşhisinde en önemli bulgu anamnezdir. Hastaların birçoğunda yukarıda sayılan şikâyetlerden çoğu vardır. Sistitli bir hastanın idrarında alyuvarlar, akyuvarlar ve bakteriler görülmelidir. Hastalığa neden olan bakterinin bulunması için idrar kültürü testi gerekebilir. Sistit ve onun altında yatan sebep bulunup tedavi edilmezse, kronikleşebilir ve geçmeyen sistit oluşabilir.

Sistit nasıl tedavi edilir?

Bakteriyel bir rahatsızlık olduğundan dolayı tedavi sürecinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Kültür test sonuçları alınana kadar tedaviye gram negatif basillere etkili olan ilaçlar kullanılmalıdır. Daha sonra tedavi kültüre göre düzenlenmelidir.

Sistitten korunma yolları
" } ] }