{ "title": "Gebelikte Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/gebelikte-sistit.jpg", "date": "21.01.2024 03:19:14", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte sistit, sistit halk arasında idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Gebelik döneminde en sık rastlanılan enfeksiyon türlerinden biridir. Gebelikte sistit, bakteriler nedeniyle ortaya çıkar ve genelde gebeliğin 6-24. Haftaları arasında meydana gelir. Sistitin gebelik döneminde sık rastlanmasının sebebi, gebelikte idrar yolunda meydana gelen değişimlerdir. Rahmin büyümesiyle idrar torbası üzerine baskı uygulanır ve bu durumda mesane tam olarak boşaltılamaz. Gebelik hormonlarının artması idrar yollarının, üreterlerde yapı olarak değişmeye ve mesanede bulunan idrarın böbreklere geri kaçmasına neden olur.

Gebelikte sistit belirtileri nelerdir?
Hamilelikte sistit anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?

Gebelikte sistit tedavi edilmediğinde böbreklerde enfeksiyona yol açabilir. Böbreklerde oluşan enfeksiyon düşük ağırlıklı bebek ya da erken doğuma sebebiyle veren ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle gebelikte sistitin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Gebelikte sistit tespit edildiğinde doktor anne karnındaki bebeği göz önünde bulundurarak anne adayına 1 hafta süre kullanımlı antibiyotik reçete ederek enfeksiyonu kontrol altına alabilir.

Gebelikte sistit tanısı nasıl konulur?

Yaşanan şikâyetler doğrultusunda doktora başvurulduğunda doktor tam idrar testi isteyerek sistit tanısını koyabilir. Eğer idrar testi yeterli olmazsa kültüre gerek duyulabilir.

Gebelikte sistit tedavisi nasıl yapılır?

Gebelikte sistit tedavisi için ilk olarak ağız yoluyla kullanılan ve güvenli kabul edilen antibiyotik grubu ilaçlar kullanılır. Tedavi 5-7 gün devam eder. Eğer tedavi 3. Güne ulaşmış ancak şikâyetlerde azalma sağlanamamışsa ya da şikâyetlerde artma gözlemlenmişse vakit kaybetmeden tekrar doktora başvurulmalıdır. Bu durumlarda doktor tedavi planını değiştirerek yeni tedaviye başlar. Ağız yoluyla kullanılan ilaçların yerine iğne özellikli antibiyotik kullanılır. İğne kalça ya da damardan enjekte edilebilir.

Gebelikte sistitten korunma yöntemleri nelerdir?

Gebelik dönemi anne adayı için enfeksiyon riskinin arttığı bir dönemdir. Gebelikte sistiti engellemek aslında tam olarak mümkün değildir. Ancak alınacak bazı önlemlerle sistitin oluşma olasılığı azaltılabilir. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
" } ] }