{ "title": "Çocuklarda Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/cocuklarda-sistit.jpg", "date": "20.01.2024 22:33:13", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Çocuklarda Sistit, en sık rastlanılan idrar yolları enfeksiyonlarının başında gelir. Özellikle 2-10 yaş arası kız çocuklarında sık rastlanan bir hastalıktır. Çocuk ne kadar küçükse enfeksiyon o derece önemlidir. Sistit idrar yollarında enfeksiyon ve kristal kum oluşumu ile ilerleyen bir hastalıktır ve tedavisi gecikirse çok acılı ve kronikleşen zor bir hastalıktır.

Çocuklarda Sistit Tanısı Nasıl Koyulur

Çocuklarda sistit ilk anlarda kolay teşhis edilebilen bir hastalık olmasa da evde annelerin gözünden kaçmayan birkaç teşhis yöntemi ile hekime başvurmakta gecikilmemelidir. Eğer çocuk;
Çocuklarda sistit yukarıda yazılan belirtilerle yapılacak idrar tetkiki sonucu tespit edilebilir. İdrar tahlili sonucunda kan hücresi ve kristal görülmesi sistit varlığına işaret eder.

Çocuklarda Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda sistit tedavisi yapılırken, idrar tahlili sonucu çıkan değerler önemlidir. Özellikle yoğun enfeksiyon tespit edilmiş ise idrar tetkikinin yanı sıra tam kan sayımı da yapmak gerekir. Kan sayımı ile enfeksiyon tekrar tespit edilir ise antibiyotik kullanmakta fayda vardır. Kullanılacak antibiyotik mutlaka doktor tavsiyesi ile olmalıdır ve eczaneden hekime danışmadan ilaç alınmamalıdır. Antibiyotik tedavisinin yanı sıra sistit çocukta bulantı yapacağı için beslenmesinde aksama olmaması için vitamin desteği yapmak gerekebilir. İdrar tahlili sonucunda sistitin henüz başlangıç aşamasında olduğu tespit edilir ise antibiyotiğe gerek kalmadan idrar yolları antiseptiği ile tedavi yapmak mümkündür.

Çocuklarda sistit özellikle yaz aylarında havuz ve deniz döneminde yaygın görülen bir hastalıktır. Sistit olan çocuğun böbrek bölgesinde de yanma olacağı için bedeninin yan tarafına yumuşak masajlar yapmak çocuğu rahatlatacaktır. Bu dönemde bol sıvı tüketilmeli ve beslenmesine dikkat edilmelidir. Sistit olan çocuğun ateşi yükselecektir. Bu konuda gerekirse ilaç kullanılabilir fakat mevsim normalleri şartı ile çocuğu serin kıyafetler giydirmek ve serin yerde tutmak faydalı olacaktır.
" } ] }