{ "title": "Bebeklerde Sistit", "image": "https://www.sistit.gen.tr/images/bebeklerde-sistit.jpg", "date": "21.01.2024 16:34:23", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Bebeklerde sistit, yaklaşık olarak 5 yaşına kadar görülebilen bir durumdur. Beş yaşından sonra bebeklerde görülen sistit rahatsızlığı tedavi edilmese bile kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Sistit rahatsızlığı, direk olarak iltihaplı bir hastalık olduğu için kesinlikle müdahale edilmelidir. Müdahale edilmeyen bebeklerde sistit rahatsızlığı, hızlı bir şekilde ilerleme göstererek çok ciddi rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olacaktır. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de sistit rahatsızlığı, tam olarak mesanede ve idrar yollarında ortaya çıkmaktadır. Bu bölgelerde oluşan iltihaplanma başlı başına bebeklerde sorun olurken gerekli olan müdahalelerin yapılmaması durumunda böbreklere de geçebilmektedir. Böbreklere geçen sistit sorunları, direk olarak bebeğin yaşamının olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Bebeklerde sistit sorunu, birçok zaman bebeklerde idrar yolunda enfeksiyonların oluşmasına da neden olacaktır. Sistit, belli bir süre bebekte etkili olduktan sonra ortaya çıkarmış olduğu bakteri, \"Esherichia coli\" bakterisidir. Bu bakteri birçok tıbbi ilaçla çok basit bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Bu bakteriler ise bebeklerde mantar ya da buna benzer diğer rahatsızlıklara neden olabileceği için belli bir süre sonra bu hastalık çok daha riskli olur.

Bebeklerde sistit nasıl oluşur?

Bebeklerde sistit sorunu, direk olarak kız çocuklarında çok daha fazla görülmektedir. Bu şekilde erkeklerde az karşılaşılan sistit hastalığının kızlarda daha fazla görülmesinin en büyük nedeni, kız çocuklarının vücutlarındaki anatomik yapıdır. Kız çocuklarında üreme organlarındaki üretranın erkeklere göre çok daha kısa olması, mesanenin her seferinde tam olarak boşalmamasına neden olur. Bu durumlarda mesane içerisinde iltihaplanma oluşumu riski de artmaktadır.

Bebeklerde sistit belirtileri nelerdir?
Bebeklerde sistit tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde üriner sistem içerisinde oluşabilecek rahatsızlıkların birçoğu yapılan idrar testleri ile çok rahat bir şekilde ortaya çıkarılabilmektedir. Eğer bebeklerde sistit için hala tanı konulamamışsa bu durumlarda direk olarak kan testleri de yapılabilmektedir. Bu şekilde idrar yollarında mikroskobik incelemeler yapılır. İnceleme sonrasında elde edilen kültür örneğinde sistit sorununun fazla olduğu bebeklerde damar yoluyla müdahaleler yapılır. En önemli tedavi yöntemi antibiyotikler olan bu rahatsızlık, ilaçların bebeklerde düzenli bir şekilde kullandırılması durumunda olumlu bir şekilde sonuç göstermektedir.
" } ] }